Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Szabadidő - Macska

Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Legyen szó ásításról, tisztálkodásról, vakarózásról, nyávogásról- vagy a többi számtalan macskaviselkedésről, amelyet szeretnénk megérteni, útmutatónk segíteni fog ebben.

Megismerni és megérteni a macskák viselkedését

Legyen szó ásításról, tisztálkodásról, vakarózásról, nyávogásról- vagy a többi számtalan macskaviselkedésről, amelyet szeretnénk megérteni, útmutatónk segíteni fog ebben.

Miért púposítanak a macskák?

Gyakran ismételt kérdés, hogy a macskák néha miért púposítanak a hátukkal. Ezt különböző módon lehet értelmezni: ha egy macska fenyegetve érzi magát, erősebbnek és nagyobbnak akar tűnni a felborzolt szőrével és a háta púposításával. Ha otthon csinálja ezt, akkor lehet, hogy csak nyújtózkodik, vagy dörgölődik, mert így közelebb kerül hozzánk, amikor a hátát simogatjuk.

 

Miért ásítoznak a macskák?

Nem csak a macskáknál, hanem az embereknél is érdekes, hogy miért ásítozunk. Ennek az elméletnek a legelterjedtebb változata szerint, így több oxigén jut be a szervezetünkbe, amitől ismét egy kicsit élénkebbnek érezzük magunkat. Tehát valószínűleg a macska is csak fáradt, vagy unatkozik. Legalábbis az ásítás egy egyedi jele annak, hogy a macska jól érzi magát.

 

Miért kaparja a macskám a bútorokat?

Néha azért van ez, mert a macskának nem volt a kezdetektől tiltva, hogy a bútorokat kaparássza. A macska nem tudhatja, hogy a fotel régi, de a szekrény új és azt nem szabad kaparni. Csak a karmait akarja élesíteni. Ha ez a magatartás előfordul, többféle módszer van a megakadályozására. Hogy hogyan teheted ezt meg, oktatási tippjeinkből megtudhatod.

 

Miért nyalogat a macskám?

Ne aggódj, ezzel nem azt akarja jelezni, hogy ismét zuhanyoznod kéne. Először is, ezzel bizonyítja, hogy szeret. Ezt a megtiszteltetést nem mindenki kapja meg, ezért nem érdemes leszidni a macskát. Élvezd ezt a kis figyelmességet, és jutalmazd egy öleléssel.

 

Miért kaffognak a macskák?

A nyávogás és a dorombolás mellett a kaffogás is a macskabeszéd egy formája. Ilyenkor a macska furcsa hangokat ad ki, néha csikorgó fogak kíséretében. Házi tigriseink vadászat közben mutatják ezt a furcsa macskaviselkedést. Persze ehhez nem kell igazi egérvadászat. A macskák akkor is kaffognak, ha a nappaliban egy legyet kergetnek vagy egy madarat figyelnek intenzíven, aki az ablak előtt repked. A kaffogás feltehetően a halálharapás próbája, amit már izgalmukban elképzelnek.

 

Miért dörgölőzik hozzám a macskám?

A dörgölőzés, akár csak a nyalogatás, a macska szeretetének a jele. Ez nem csak vizuálisan történik, hanem az illatanyagok átkerülnek egyikőtökről a másikra. Ha megbök a fejével, azt akarja kifejezni, hogy „összetartoztok”.

 

Miért tátognak a macskák?

Aki először látja ezt a viselkedést, azt gondolhatja, hogy a macska nincs jól. Némileg nyitott szájjal, meredt szemmel, ráncolt orral próbálja meg a lehető legjobban érezni a szagokat. Talán olyan szagokat, amelyeket még nem ismer, vagy esetleg épp az ellenkezője és megpróbálja levonni a következtetéseket. Ez előfordulhat például akkor is, ha a macskák egymást szimatolják. Ebben az esetben nem csak az orrukat használják, hanem a Jackobson-szervüket is, ami a metszőfogak mögött helyezkedik el. Ez lehetővé teszi a macskáknak a legfinomabb szagok érzékelését és elemzését.

 

Miért harap a macskám?

A rágcsálás, vagy finomabb harapás azt jelenti, hogy a macskád nagyon szeret enni. Sajnos ez néha nem áll meg egy gyengéd harapásnál, hanem támadásba lendül, ez akkor fordulhat elő, ha a macska ideges, vagy feszült lett egy játék miatt, vagy talán fenyegetve érzi magát, nem akar valamit, vagy annyira megrémül, hogy támadó pozícióba teszi magát. Ne kövesd el azt a hibát, hogy megpróbálod megnyugtatni. Hátrálj kicsit, beszélj nyugodtan, és adj neki némi időt.

 

Miért hozza haza a macskám az egereket?

Milyen jó, hogy minden nap tele van a tálja, ezért cserébe a macskád így próbálja kifejezni a háláját, és alkalmanként visz neked egy egeret. Szidni nem érdemes érte, mert az ő gondolkodásával, ő csak jót akar neked. A halott egeret feltűnés nélkül el kell dobni, az élőt pedig mielőbb el kell távoltitáni, ellenkező esetben előfordulhat, hogy másodszor is az ajándékasztalra kerül.

 

Miért kedvelnek egyes embereket jobban a macskák?

Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy a macska „jó illatúnak” találja az illetőt. Érdekes, hogy gyakran a macskák olyan látogatókhoz dörgölőznek, akik valójában nem akarják az ő közelségét. Ezt könnyű megmagyarázni: a macskák számára kényelmetlen az, amikor valaki hevesen rohan feléjük simogatás miatt, vagy folyamatosan fogdosni akarja. Saját maga akarja eldönteni, hogy kihez és mikor akar odamenni, és számára az tűnik a legjobbnak mikor ismeretlenekkel van körülvéve, hogy az érdektelen emberekhez menjen oda.

 

Miért jelöl a macskám a lakásban?

Aligha van kellemetlenebb, mint mikor egy macska „szétszórja” az illatjegyeit a lakásban. Ez leggyakrabban a nem ivartalanított hím macskáknál fordul elő. Területük megjelölésére használják, hogy távol tartsák, vagy valamilyen benyomást tegyenek a többi macskára. Mielőtt azonban lépni kell ellene, meg kell tudni, hogy valóban jelölésről van e szó, vagy csak arról, hogy nem szobatiszta. Hogy mi a különbség, azt a „A macskám jelöl” cikkünkben megtudhatod.

vissza

legutóbbiak

Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Táplálás - Macska
Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Sivatagi állatként a macskák folyadékbevitele kulcsfontosságú az egészségük szempontjából, és fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a megfelelő hidratáltság és általános jó egészség fenntartása érdekében. tovább
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Szabadidő - Macska
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Különösen fontos a macskákkal játszani, főleg ha lakásban tartjuk őket. Itt találjátok a legjobb tippeket, hogy mik fontosak a játék során. tovább
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
Táplálás - Macska
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
A macskák szeretik a tejet. De mi történik, ha a macskák tejet isznak? Mennyire káros és vannak-e alternatívák? Tisztázzuk. tovább
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Szabadidő - Macska
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Legyen szó ásításról, tisztálkodásról, vakarózásról, nyávogásról- vagy a többi számtalan macskaviselkedésről, amelyet szeretnénk megérteni, útmutatónk segíteni fog ebben. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!