Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Táplálás - Macska

A macska sokat iszik – Ez normális?
A macska sokat iszik – Ez normális?
Számos oka lehet annak, ha egy macska sokat iszik. Okozhatja az étel, az időjárás vagy a sok mozgás. Azonban különböző betegségek is szóba jöhetnek, amelyekre gyorsan reagálni kell.

A macska sokat iszik – Ez normális?

Számos oka lehet annak, ha egy macska sokat iszik. Okozhatja az étel, az időjárás vagy a sok mozgás. Azonban különböző betegségek is szóba jöhetnek, amelyekre gyorsan reagálni kell.

Mennyi folyadékot kell egy macskának naponta innia?

A macskáknak viszonylag kevés folyadékra van szükségük, mivel a vadmacskáknak nem mindig áll rendelkezésükre vízforrás. Ehhez alkalmazkodtak és folyadékszükségletük nagy részét a táplálékukból fedezik. A vizeletük ezért erősen koncentrált, hogy a lehető legkevesebb folyadékot veszítsék el. Ha egy macska hirtelen nagyon sokat iszik és sok vizeletet ürít, azt a biztonság kedvéért figyelemmel kell kísérni.

Általában egy macskának napi 50-70 milliliter vízre van szüksége testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 5 kilogrammos macskának körülbelül 250-350 ml vizet kellene naponta innia. Ez azonban ritkán fordul elő kizárólag a vizes tálból.

Ennek fő oka a táplálkozás módjában rejlik. Sok macska nedves eledelt kap, amelynek átlagos víztartalma 75-80 százalék. Akárcsak vad őseik, a házi macskák is a táplálékukból fedezik folyadékszükségletük nagy részét. Kevert etetés esetén ez az arány csökken.

Száraz eledel esetén a folyadékszükséglet fedezése lehetetlen, mivel a száraz eledel csak körülbelül 10 százalék vizet tartalmaz. Ebben az esetben a macskának a folyadékszükségletének nagy részét a vizes tálból, egy itatókútból vagy a környezetében található vízforrásokból kell fedeznie.

Mi az oka, ha egy macska nagyon sokat iszik?

A macskatulajdonosok érthetően aggódnak, ha a macskájuk viselkedése megváltozik. Ha hirtelen sokkal többet vagy kevesebbet eszik vagy iszik, betegség is állhat a háttérben. Az okok azonban lehetnek teljesen ártalmatlanok is.

Például az alábbi okok jöhetnek szóba:

Ételváltás

Ha valamilyen okból ételváltást hajtottál végre, és hirtelen kevesebb nedves eledelt adsz, és több száraz eledelt, akkor a jelentősen megnövekedett vízigény teljesen normális és ártalmatlan.

Új ételmárka

Még ha maradsz is a nedves eledelnél, száraz eledelnél vagy kevert etetésnél, de a márkát váltod, az is megváltoztathatja az ivási szokásokat. Ez összefügghet az étel összetevőivel. Talán kevesebb a hús- vagy víztartalom, vagy az étel cukrot vagy több sót tartalmaz.

Hőmérséklet és levegő

Nyáron és télen is előfordulhat, hogy a macskák többet isznak. Nyáron a hőség miatt, amely minket is több ivásra ösztönöz. Mivel a macskák nem tudnak izzadni, a hőmérsékletüket megnövekedett vízmennyiséggel próbálják szabályozni. Télen pedig, ha a fűtés miatt alacsony a páratartalom, a macskák többet isznak.

Megnövekedett aktivitás

A macskák a nap nagy részét átalusszák, de ébrenléti szakaszaikban egyesek sokkal aktívabbak, mint mások. Hasonlóan ahhoz, mint amikor mi sportolunk, ez is megnövekedett folyadékigényt eredményez.

Figyelj az édességekre és snackekre

Az étrend nagy részének mindig kiváló minőségű táplálékból kell állnia, amely biztosítja a macska számára az összes fontos tápanyagot. Egy kis rész azonban édességekből és snackekből állhat. Vigyázni kell azonban, mert ezek nagyon zsírosak és sósak lehetnek. Ha mostanában növelted vagy megváltoztattad az édességek arányát, ez lehet az oka annak, hogy a macskád szomjasabb.

Lehetséges betegségek, ha egy macska sokat iszik

Ha a macskád csak átmenetileg ivott többet, vagy az egyik fent említett okot találod a háttérben, általában nincs ok aggodalomra.

Más a helyzet, ha további tüneteket is észlelsz a macskádon: sokkal többet vizel, lustább a szokásosnál, hasmenése vagy hányása van, kevesebbet eszik, ápolatlan a szőre, vagy észrevehetően visszahúzódik?

Ebben az esetben vidd el az állatorvoshoz, mert az ok lehet például az alábbi betegségek egyike:

Cukorbetegség

A cukorbetegség fokozott ivás és vizelés formájában jelentkezik. A kezelés inzulin és speciális táplálék segítségével történik.

Vesebetegség

Idősebb korban nő a kockázata annak, hogy a macskáknál veseelégtelenség lép fel. Minél korábban felismerik, annál jobban lelassítható a folyamat. Tipikus tünetek az étvágytalanság, fokozott ivás, levertség és hányás.

Hólyaggyulladás

A hólyaggyulladásra utalhat, ha a macskád fájdalmat érez vizeléskor, hirtelen nem tiszta, folyamatosan nyalogatja a nemi szervét, vagy időnként agresszív.

Mérgezés

Ha szabadon járkáló macskád hirtelen láthatóan rosszul érzi magát, esetleg hány, hasi fájdalmai vannak és fokozottan iszik, akkor mérgezés (pl. mérgező csalétek) lehet az oka.

Összegzés

Számos oka lehet annak, hogy egy macska a szokásosnál többet iszik. A legtöbb esetben szerencsére ártalmatlanok, de ha további tünetek jelentkeznek, érdemes felkeresni az állatorvost. Az esetek többségében a betegségek már előrehaladott állapotban vannak, és ilyenkor egyre nehezebb kezelni őket.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a macskád valóban többet iszik-e, használj mérőpoharat. Töltsd meg reggel a vizes tálat egy meghatározott mennyiségű vízzel, és másnap a feltöltés előtt mérd meg, mennyi víz maradt. Lehet, hogy a benyomásod téves volt.

Szabadon járkáló macskáknál figyelembe kell venni, hogy egy korábban meglévő vízforrás esetleg már nem áll rendelkezésre, és a macska most otthon oltja szomját. Ha nem vagy biztos a helyzet megítélésében, érdemes állatorvoshoz fordulni, mert egy észrevétlen betegség időközben tovább fejlődhet.

vissza

legutóbbiak

A macska sokat iszik – Ez normális?
Táplálás - Macska
A macska sokat iszik – Ez normális?
Számos oka lehet annak, ha egy macska sokat iszik. Okozhatja az étel, az időjárás vagy a sok mozgás. Azonban különböző betegségek is szóba jöhetnek, amelyekre gyorsan reagálni kell. tovább
Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Táplálás - Macska
Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Sivatagi állatként a macskák folyadékbevitele kulcsfontosságú az egészségük szempontjából, és fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a megfelelő hidratáltság és általános jó egészség fenntartása érdekében. tovább
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Szabadidő - Macska
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Különösen fontos a macskákkal játszani, főleg ha lakásban tartjuk őket. Itt találjátok a legjobb tippeket, hogy mik fontosak a játék során. tovább
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
Táplálás - Macska
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
A macskák szeretik a tejet. De mi történik, ha a macskák tejet isznak? Mennyire káros és vannak-e alternatívák? Tisztázzuk. tovább
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Szabadidő - Macska
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Legyen szó ásításról, tisztálkodásról, vakarózásról, nyávogásról- vagy a többi számtalan macskaviselkedésről, amelyet szeretnénk megérteni, útmutatónk segíteni fog ebben. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!