Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Táplálás - Macska

Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
A macskák szeretik a tejet. De mi történik, ha a macskák tejet isznak? Mennyire káros és vannak-e alternatívák? Tisztázzuk.

Ihat-e a macskám tejet?

A macskák szeretnek tejet inni, ez a kiscicák esetében teljesen természetes. Felnőtt macskáknál azonban emésztési problémák léphetnek fel tőle, ezért kerülni kell, vagy az alternatívákat gondosan kiválasztani.

A tej káros a macskáknak?

A boldog macska képe, amely egy tálból élvezettel issza a tejet, sok ember elméjébe megragadt. A legtöbben azt hiszik, hogy jót tesznek a macskával, de többnyire ennek az ellenkezője a helyzet. A kép egy farmra emlékeztet, mert macskák generációi nőttek fel úgy, hogy rendszeresen egy tál tejet raktak eléjük. Ezért ők lényegesen jobban tolerálják a tehéntejet, mint a „benti macskák”.

A kiscicák ihatnak tejet?

A kiscicák életük első heteiben folyamatosan tejet fogyasztanak. Bár az anyatej, és nem tehéntej, természetesen probléma nélkül tudják fogyasztani. Ez a laktáz enzim termelésének köszönhető, amely képes lebontani a tejcukrot (laktózt).

Életük kezdetén a cicák elegendő mennyiségű laktázt termelnek, amelynek segítségével a tejben lévő laktóz emészthető. Ennek az enzimnek a "termelése" azonban egyre inkább csökken, ahogy a macskák felnőnek, és csökken a laktóz hasznosításának képessége. Mivel a fel nem bontott laktóz hashajtó (azaz hasmenést elősegítő) hatású, egy felnőtt macska napi 2 g laktóz / kg BM-nél többet nem kaphat. A tehéntej körülbelül 50 g laktózt tartalmaz / kg. Legfeljebb 40 ml / kg tehéntej adható naponta, vagy laktózmentes tejet kell használni (lásd alább). A joghurtot vagy a túrót alacsony laktóztartalmuk miatt nagyobb mennyiségben tolerálják.

A tehéntej alkalmas-e anyatej-helyettesítőnek?

A macskatej összetétele jelentősen eltér más állatok tejétől. Az anyamacska teje több mint kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehén - vagy kecsketej, és több mint 50%-kal több zsírt. Míg a tehéntej fehérjéje 80%-a kazein és 20%-a tejsavó, addig a macska tej aránya 50:50% körül van.

Ezért nem jó ötlet az anyátlan cicákat tehén- vagy kecsketejjel nevelni. Jobb, ha kereskedelmi célú tejpótlót alkalmazunk a cicák számára, vagy keverhetjük a sovány tej alapú saját „helyettesítő tejet” olyan összetevőkkel, mint a tojássárgája, a túró, a kukoricaolaj, a taurin, valamint a vitaminok és ásványi anyagok keveréke.

Az alábbi táblázat áttekintést nyújt a különböző típusú tejek beltartalmáról:

 

 

Faj

Fehérje (g / kg)

 

Zsír (g / kg)

Laktóz (g / kg)

Marha

32

40

50

Juh

55

60

45

Kecske

35

40

45

Kutya

85

100

35

Macska

80

65

30

 

 

Mi történik, ha a macskák tejet isznak?

A tehéntej jól tolerálhatóságához a szervezetnek szüksége van a laktáz enzimre, ami lebontja a tejcukrot. Amint a fiatal cicákat elválasztják és végül csak szilárd táplálékot fogyasztanak, a szervezet egyre jobban csökkenti a laktáz termelését, és végül teljesen leállítja azt. A tej adásával sem stimulálható a laktáz termelése. Legkésőbb ettől a pillanattól kezdve a tehéntej bevitele problematikus. Az ebből adódó problémák elsősorban az emésztést befolyásolják. Hasmenést, puffadást és hasi fájdalmat okozhat.

Ha a tejet tartósan és nagy mennyiségben adják, akkor a krónikus bélbetegségek sem zárhatók ki.

A macskák és a laktózmentes tej

A macskáknak nincs szükségük tejre az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem akarja nélkülözni, mert a macskája nagyon szereti a tejet, mindenképpen kerülje a tehéntejet a fent felsorolt ​​okok miatt - vagy legalább hébe-hóba adjon csak egy kis tejet a vízbe.

Jobb, ha speciális macskatejet használunk, amelynek összetétele jobban megfelel a macskák igényeinek. Az ilyen típusú termékeket sokkal jobban emésztik és tolerálják.

A víz alternatívájaként azonban kizárt. Csak alkalmanként ajánlható fel csemegeként. Ez történhet kis mennyiségben, vagy egy csepp macskatejet adunk a vízhez annak vonzerejének növelése érdekében. Ezt mindenképp érdemes kipróbálni azoknak a macskáknak, akik lusták inni.

Finom granulátum cicáknak

Amikor a cicák kezdenek leválasztódni, áttérnek a szilárd táplálékra. Ez a LEONARDO® Kitten Granula-Start-tal problémamentesen működhet. Egy speciális eljárás során az eledelt kb. 2–4 milliméteres apró részecskékre vágják. Vízbe vagy tejbe áztatva egy olyan kása készíthető, amely megkönnyíti a szilárd táplálék felszívódását. A sűrűség a keverési aránytól függően szabályozható. Ez lehetővé teszi a tökéletes átállást egy olyan cicaeledelhez, mint például a LEONARDO® Kitten.

Ez aztán a fiatal macskáknak mindent megad, ami az egészséges növekedéshez szükséges, egy éves korukig. Egyébként annak érdekében, hogy a macskák problémamentes étkezési szokásokat sajátítsanak el, már korai stádiumban hozzá kell szokniuk a különféle ételekhez, például meg kell engedni, hogy megismerjék a nedves eledeleket, a LEONARDO® Finest Selection Kitten baromfi (alutasakban) vagy a LEONARDO® Kitten (konzerv) különösen alkalmas erre.

vissza

legutóbbiak

Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Táplálás - Macska
Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Sivatagi állatként a macskák folyadékbevitele kulcsfontosságú az egészségük szempontjából, és fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a megfelelő hidratáltság és általános jó egészség fenntartása érdekében. tovább
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Szabadidő - Macska
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Különösen fontos a macskákkal játszani, főleg ha lakásban tartjuk őket. Itt találjátok a legjobb tippeket, hogy mik fontosak a játék során. tovább
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
Táplálás - Macska
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
A macskák szeretik a tejet. De mi történik, ha a macskák tejet isznak? Mennyire káros és vannak-e alternatívák? Tisztázzuk. tovább
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Szabadidő - Macska
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Legyen szó ásításról, tisztálkodásról, vakarózásról, nyávogásról- vagy a többi számtalan macskaviselkedésről, amelyet szeretnénk megérteni, útmutatónk segíteni fog ebben. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!