Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Szabadidő - Macska

Macskajátékok- a legjobb tippek!
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Különösen fontos a macskákkal játszani, főleg ha lakásban tartjuk őket. Itt találjátok a legjobb tippeket, hogy mik fontosak a játék során.

Miért játszanak a macskák?

Amint a cicák járni tudnak, már elkezdik a játékot: üldözik egymást, vadásznak egymásra és játékosan harcolnak. Nem azért csinálják, mert unatkoznak, hanem inkább felkészülnek az életre. Különösen igaz ez a vadmacskákra, akik játék révén edzik izmaikat és fejlesztik ügyességüket. Ezen kívül különböző taktikákat is megtanulnak. Ez döntő fontosságú a későbbi vadászati ​​sikerük és túlélésük szempontjából. Ezért a játék minden nagymacskánál megfigyelhető. De nem csak náluk, házitigriseink sem annyira különböznek tőlük. A játékösztön bennük is nagyon gyorsan feléled, nem csak naponta egyszer, hanem többször is. Tehát, ha van egy egyedüli cicád, akinek nem szabad kimenni, biztosan örülne, ha napi 3-4 alkalommal, kb. 10-15 percet játszanál vele. Fiatal macskáknál a játék iránti igények még magasabbak lehetnek, az idősebb macskáknál ez a vágy általában egyre inkább csökken. Ha a macska ritkán kezdeményez játékot, akkor az embernek át kell vennie ezt a feladatot, mivel a közös játék fiatalon tartja az öreg macskákat.

A megfelelő alkalom a játékra

A macskák örömmel játszanak - de nem mindig! Ítéld meg a macskád, a preferenciái alapján. Ha alszik, nem szabad zavarni, csak mert neked éppen akkor van kedved játszani vele. Az sem kedvező, ha evés után azonnal játékot kezdeményezünk, időt kell hagyni az emésztéshez. És ha valami leköti a figyelmét az ablakban, akkor valószínűleg az sem a megfelelő alkalom. Aki ismeri a macskáját, előbb-utóbb pontosan tudja, mikor van játékos kedve. A legjobb, ha megfigyeled, és alkalmazkodsz hozzá, mert a macskával akkor igazán szórakoztató játszani, ha ezt örömmel és teljes beleéléssel teszi. A játék fél gőzzel – például a telefon miatti állandó figyelemelterelés - sem az embernek, sem a  macskának nem elég kielégítő. Szánj rá időt, és tedd igazi rituálévá, amely során minden más másodlagos.

Tippek a játékokhoz

Mindenki tudja már gyerekkorától kezdve: ha túl sok a játék, már nem tudja, melyiket használja. Ha viszont egy rég nem látott dolog hirtelen előkerül, újra érdekessé válik.  Ez hasonló a macskáinknál. Ha az összes játék egész nap a földön van, akkor ez nem változatosságot jelent, hanem érdektelenséget okoz. Jobb, ha csak néhány játék áll rendelkezésre, és rendszeresen váltogasd őket. Mindig vess rájuk egy pillantást, hogy rendben vannak-e. A szövet egerek ragasztott szemét azonnal el kell távolítani, vagy vásárláskor ellenőrizd, hogy az anyagok és a feldolgozás macskabarát-e. Mint a gyerekeknél, az apró részeket könnyen lenyelheti. Figyelj a minőségre és dobd ki a megjavított játékokat. A macska mindig boldog, ha új játék vár rá.

Vadászós játékok a macskával

A macskáink vadászok és szeretnek lesben állni, majd lecsapni a zsákmányra. Ennél fogva enyhén zavartan tudnak reagálni, ha a zsákmány hirtelen rájuk pattan - vagyis ha ordítással szaladsz a macskád után, vagy játékkal támadást indítasz ellene. Jobb, ha előbb ügyesen csalogatod. Ha kívül vagy a macskád látómezőjénél, elég egy szokatlan zaj, hogy az ajtó vagy szék mögé rejtőzzön. Hirtelen a füleik felállnak, fixálják az irányt, a szemeik nagyobbra nyílnak, és feljebb emelik a fejüket. Belül elkezd morogni, mi folyik itt. Az ilyen helyzetek különösen fontosak a beltéri macskák esetében, amelyek lényegesen kevesebb kihívással néznek szembe, mint a szabadon tartott macskák. Ezek a legfontosabbak, ha egyedül tartják őket a lakásban. Itt az embereknek minden nap változatosságot kell biztosítaniuk, hogy a macska szellemileg és fizikailag is elfoglalt legyen. Ez jót tesz a pszichédnek és a testednek. Tehát, ha csak korlátozott idő áll rendelkezésedre, mindig jobb, ha egyszerre két macskát tartasz, így ők foglalkoztatják egymást. De az mindig valami különleges, ha az ember beleavatkozik, mert akkor teljesen más taktikára lehet szükség, amelyet a macskának először ki kell dolgoznia. Az egyik számára gyors lehet, a másiknak sokáig tarthat (érezhetően). Ennek semmi köze az érdektelenséghez. Egyesek számára csak türelem kell, amíg a tigris felébred bennük.

Népszerű játékok zsákmányokkal

Az, hogy melyik zsákmányt kedveli a macska, nagyon különböző lehet: egyesek kedvelik a tollat, mások golyókat, egereket, köteleket, szalagokat vagy papírgolyókat. Idővel mindenki megismeri macskájának preferenciáit, és ennek megfelelően játszhat velük. Nagyon népszerű például a macska horgászbot.  Ezekkel a csalit remekül ki lehet dobni, és milliméterenként vissza lehet húzni, így a legtöbb macska befeszül, mint egy íj, és végül a zsákmányra veti magát. Mások viszont inkább azt szeretik, ha üldözhetnek egy tárgyat. Ez lehet egy közepes méretű gumilabda, játékegér, összegyűrt papírgolyók vagy egy lézer fénypontja. Különbözőek azok a preferenciák is, hogy a játék ad e ki hangot, vagy sem. Néhányan csak gyanúsan méregetik, mások egyszerűen nem tudnak betelni vele. Nem olyan ritka, hogy visszahozzák a zsákmányt, és örülnek, amikor utána ismét engedik őket száguldozni. Általában ez az állapot körülbelül tíz-húsz percig tart, és utána a vadászati ​​vágy kielégül. Tehát kedvezőtlen egy órát szánni arra, hogy macskádat eléggé kifárasztd. Jobb, ha ezt inkább többször csinálod a nap folyamán.

Játéklehetőségek otthon

Te vagy egy második macska nincs mindig játékos hangulatban. Ezért nem árt, ha van elég változatosság a házban. Ez magában foglalja egyrészt a játékokat, másrészt a környezetet, amely valamit kínál a macskának. Minél nagyobb és összetettebb a kaparóoszlop, annál érdekesebb. Továbbá felállíthatsz egy kaparó hordót és egy zizegő alagutat. Egyes tulajdonosok egy igazi parkour pályát alakítanak ki, hogy az unalomnak esélye se legyen. Ebben az összefüggésben a hatékony lehet, a klikker képzés, ami nem csak a kutyáknál használnak. Ha ez nem működik, még mindig vannak olyan finomságok, amely minden macskát előcsalogat. Ne add neki ok nélkül, hanem kifejezetten a pozitív viselkedés jutalmául használd, vagy arra, hogy ösztönözd a macskád, hogy tegyen meg valamit. Elég, ha a macska tudja, hogy a lakásban naponta van néhány csemege, amelyet meg kell keresnie, mielőtt megeheti. Vagy elrejtheted papírgolyóba, kartondobozba, vagy feltekert ruhába. Egy kis kihívás biztosan nem árt. A játéknak azonban nem szabad túl nehéznek, vagy szinte megoldhatatlannak lennie, hogy ne legyen csalódás. A játéknak szórakoztatóan és pozitívan kell véget érnie, hogy a macska örömmel várakozzon a következő fordulóig, miközben heverészik.

vissza

legutóbbiak

Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Táplálás - Macska
Leonardo Italok - Kiegészítő eledel macskáknak.
Sivatagi állatként a macskák folyadékbevitele kulcsfontosságú az egészségük szempontjából, és fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a megfelelő hidratáltság és általános jó egészség fenntartása érdekében. tovább
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Szabadidő - Macska
Macskajátékok- a legjobb tippek!
Különösen fontos a macskákkal játszani, főleg ha lakásban tartjuk őket. Itt találjátok a legjobb tippeket, hogy mik fontosak a játék során. tovább
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
Táplálás - Macska
Ihatnak tejet a macskák-vagy sem?
A macskák szeretik a tejet. De mi történik, ha a macskák tejet isznak? Mennyire káros és vannak-e alternatívák? Tisztázzuk. tovább
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Szabadidő - Macska
Megismerni és megérteni a macskák viselkedését
Legyen szó ásításról, tisztálkodásról, vakarózásról, nyávogásról- vagy a többi számtalan macskaviselkedésről, amelyet szeretnénk megérteni, útmutatónk segíteni fog ebben. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!