Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Szabadidő - kutya

Kutyatrükkök
Kutyatrükkök
A kutya trükkök tökéletes edzéslehetőséget kínálnak minden évszakban. Sokat nagyon egyszerű elsajátítani.

Melyik kutya tanulhat trükköket?

Minden kutya tanulhat trükköket! Azonban nem minden trükk alkalmas minden kutya számára. A nagy, vagy nehéz testalkatú kutyáktól nem várható el, hogy számukra fizikailag megterhelő trükköt tanuljanak meg. Ugyanez vonatkozik a kölyökkutyákra: A fejlődési korszakban a testét nem szabad túlterhelni. De vannak olyan trükkök, amelyeket a fiatal kutyának játékosan megtaníthatunk. Ez nem csak örömet szerez, hanem a kutyával való kapcsolatunk is erősödik. Ezenkívül mindkét fél megtanulja jobban megérteni egymást. A kutya trükkök tehát nem csak az olyan okos kutyáknak taníthatóak, mint például a border colliek, hanem minden kutya számára értelmes és gyakran örömmel fogadott változatosságot okoz. Ezáltal mentálisan és fizikailag is elfoglalt lesz és kiegyensúlyozottabb a mindennapi életben.

Hogyan tanul a kutyánk a legjobban trükköket?

Legyen szó kutyakiképzésről vagy kutya trükkökről - a siker mindkét alkalommal döntően tőled függ. Csak akkor vagy jó tanár, ha érthetően kommunikálod a feladatot a kutyának, amivel a kívánt sikert idővel eléred. Ez különösen fontos a kutya kiképzésében, hogy az együttélést sikeresen kitudjuk alakítani. De természetesen a kutyatrükkökkel is elszeretnénk érni a céljainkat. Itt azonban nyugodtan kihagyhatunk egy trükköt, ha az nem működik. Mert mindig a mókára kell összpontosítani. A kutya egy trükkre többé kevésbé való kényszerítése könnyen negatív hatású lehet. Tehát mindig maradj nyugodt és motivált. Ez a jutalom falat mellett a legjobb út a sikerhez.

Lépésről lépésre az edzés sikeréhez

Ha egy trükkel kezdesz, arra gondolj hogy, azt hány részre kell felosztanod a tanításhoz. A kutyánknak mindig meg kell értenie az adott részt ahhoz, hogy tovább léphessünk a következőre. Gondolj arra is, hogy mely kézjeleknek és parancsoknak van értelme. Egyes kutyák gyakran jobban megértik a gesztusokat mint a szavakat, ezért a legjobb ha mindkettőt alkalmazzuk, így később mindegyiket használhatjuk. A zsebedben mindig elegendő finomságnak kell lennie, mert sok kutya számára ez a megfelelő motiváció. Sok kutyatulajdonos jó sikereket tud elérni klikker használatával. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb távolságnál is megerősíthessük a kutyát, ha valamit a kívánt módon csinál.

Pacsi adás

Egy igazi klasszikus a kutyatrükkök között a „pacsi adás”. Néhányunknak a trükk már akkor is működik, ha a kutya tappancsát a kezünkbe vesszük és kombináljuk egy vezényszóval. Leggyakrabban azonban bizonyos útmutatásra van szükség: a kutya magasságához kell alkalmazkodni és egy jutalomfalatot kell a zárt kezünkbe venni. A kutya mellkasának szintjén kell tartanunk a kezünket és próbáljuk cselekvésre sarkalni a kutyát, hogy a tappancsával megérintse a kezünket. Amint ez megtörténik, kapjon jutalomfalatot és mondjuk ki a vezényszót például, hogy „pacsi”. Ismételjük meg a folyamatot és végül hagyjuk el a jutalomfalatot a kezünkből. Innentől a nyitott kezünket tarthatjuk ki, de a dicséretet nem szabad elhagyni.

Ötös adás és integetés

Az „adj pacsit”-nak egy változata vagy továbbfejlesztése az „adj egy ötöst” vagy „magas ötöst” vagy hogy „integess”. A kutyának mindkét esetben meg kell tanulnia, hogy egy kicsit magasabbra vigye a mancsát és ne tegye a kezedbe. Ennek megfelelően nekünk is magasabbra kell a kezünket tartani a jutalomfalattal. Akkor klikkerezünk vagy adunk jutalomfalatot ,ha a kutya megérinti a kezünket. Ha az „adj pacsit” jól működik már, a következő lépés gyakran viszonylag könnyű, de még mindig nem lesz magától értetődő. Ha az „adj egy ötöst” működik, tehát a kéz és a mancs összecsap, egy következő nehézségi szintre léphetsz, ha elveszed a kezed közvetlenül az ötös előtt. Ezzel a kutya automatikusan beleüt a levegőbe, amivel egy integetést hajt végre, amelyhez egy vezényszót kell mondani (pl.: integess) és ezzel próbáljuk a viselkedést összekapcsolni. Viszont ha az integess mint új vezényszó zavarodottságot kelt, lépjünk vissza az előző fokozatra és maradjunk egyenlőre az „adj egy ötös” vezényszónál.

Pitizni

Ha szerencséd van a kutyád szinte magától megtanulja ezt a trükköt. A kis méretű kutyák körében sokkal népszerűbb, hogy magasabbak legyenek. A nagyobb méretű kutyáknak csak ritkán van erre szükségük és méretüktől függően csak részben képesek erre. Ennél a trükknél a „ülj” lesz a kiindulópont. Csupán egy jutalomfalatot kell fölötte tartani, hogy felfelé és kissé hátrafele nézzen. Mivel nem éri el azt, nem marad más lehetősége mint, hogy felemelkedjen. Két változat létezik: Vagy a hátsó része a továbbiakban  kutyának a földön marad vagy a hátsó két lábára áll.

Gurulj

A „gurulj” egy nagyon népszerű kutyatrükk. Fektesd le a kutyád és egy jutalomfalatot mozgass az orrától a lapocka felé, amíg automatikusan oldalra nem hajlik. Ezt természetesen rögtön meg kell dicsérni. Ezután a kezednek a másik oldalra kell mozognia, hogy a kutyának a hátára kelljen fordulnia, mivelhogy követi a kezedet. Az elején persze a másik kezeddel is segíthetsz. Most már csak a másik oldalra kell fordulnia és feladatot elvégeztük. Mint mindig itt is használjunk vezényszót és kéz jelet.

Körbe forgás és meghajlás

Ha a kutyád megtanulta követni a kezedet az orrával, sok trükköt lehet viszonylag egyszerűen megtanítani. Körözés megtanítása is ide tartozik. Ha a kezeddel egy nagy kör alakú mozgást végzel, akkor a kutyusod ennek megfelelően körbe fog fordulni. A meghajlás egy kicsit nehezebb. Tarts egy jutalomfalatot az orra elé és vezesd a padlóra utána. Lehet, hogy elsőre le akarna feküdni, ilyenkor a másik kezeddel óvatosan meg kell akadályoznod ezt, hogy csak a testének az első részét tegye le. Így már működnie kell a meghajlásnak.

Speciális trükkök

A későbbiekben, ha a Dogdancing-et szeretnéd elkezdeni a kezdő trükkök nem lesznek elegendők. Itt már a kutyának esetleg szlalomozni vagy hátrafelé futni is kell, esetleg át kell ugrania egy karikán vagy a lábad felett, egyensúlyoznia kell egy tárgyal az orrán vagy be kell takarnia magát egy takaróval. Sok kutya itt éri el a korlátait, néhánynak azonban ez még mindig kevés és minden újabb trükk elsajátításánál örülnek a dicséretnek és az elismerésnek. Az elvárásokat addig érdemes fokozni amíg mindkettőtöknek az örömet okoz.

vissza

legutóbbiak

A kölykök szocializációja
Kölyöksarok - kutya
A kölykök szocializációja
A szocializációs időszak alatt a kölykök megtanulják, hogyan kell az emberekkel és más állattokkal viselkedni. Erre az időszakra oda kell figyelni. tovább
Kutyatrükkök
Szabadidő - kutya
Kutyatrükkök
A kutya trükkök tökéletes edzéslehetőséget kínálnak minden évszakban. Sokat nagyon egyszerű elsajátítani. tovább
Artrózis a kutyáknál
Egészség - kutya
Artrózis a kutyáknál
Az artrózis degeneratív ízületi betegség, ami az ízületi porc állandó kopását eredményezi, az általános öregedéshez tartozó kopáson felül. Fizioterápiával javíthatók az izomváltozásokat, illetve a mozgáskoordináció. De a jó étrend a megelőzésben is fontos lehet! tovább
7 tipp... <br>a kutyák ízületi problémái ellen
Egészség - kutya
7 tipp...
a kutyák ízületi problémái ellen
A mozgásszervi betegségek sajnos manapság sok kutyát érintenek. Először a porc elveszíti a vastagságát és rugalmasságát, így az ízületek kevésbé ellenállóak lesznek. Emiatt fennáll a krónikus ízületi gyulladás (artrózis) veszélye. A következő hét tipp segítségével hatékonyabban küzdhetünk az ízületi problémák ellen. tovább
A megfelelő eledel a malinois-nak
Táplálás - kutya
A megfelelő eledel a malinois-nak
A malinois egy erős, aktív kutya, amely magas színvonalú élelmet igényel. Csak fajtának megfelelő étrend mellett tudja elérni a maximális teljesítményét. tovább
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Oktatás - kutya
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Minden kölyök kutyának korán meg kell tanulnia, hogy hol szabad harapni és hol nem. Néhány trükk és következetes megközelítés hozza a kívánt sikert. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!