Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Kölyöksarok - kutya

A kölykök szocializációja
A kölykök szocializációja
A szocializációs időszak alatt a kölykök megtanulják, hogyan kell az emberekkel és más állattokkal viselkedni. Erre az időszakra oda kell figyelni.

A szocializáció létfontosságú a kiskutya jövője szempontjából. Lehetőséget kell adni számára, hogy a különféle háziállatokat, embereket és fajtatársakat is megismerjen.

A kölyök szocializálása

A kiskutya bevésődési életszakasza szorosan összefügg a szocializációjával. Ez elsősorban más állatokkal és emberekkel való érintkezésről szól. Ennek alapjait az anyja, a testvérei, valamint a tenyésztő már lefektették, amit neked kell folytatni. Lassan fedezd fel vele a környéket, mutasd be a háztartás többi tagjának, például papagájnak, macskának, hörcsögnek vagy a szomszéd kutyájának.

Ha minden kötelező oltást megkapott, ami általában az élet 16. hetében van, hagyd, hogy a kutyád jobban érintkezzen más kutyákkal. Most meg kell tanulnia, hogyan viselkedjen más kutyákkal szemben, és hogyan fejezze ki magát. Számos kutyaiskola nagyon jó lehetőséget kínál kutyaóvoda és napközi formájában. A legtöbb esetben az oktatók minőségi tanácsokkal látnak el. Először figyelj egy darabig, majd döntsd el, hogy kiskutyádnak szüksége van e erre a tevékenységre.

Egy ilyen csoport megtalálásához segítségedre lehet a helyi kutyaklub, állatvédő egyesület, állatmenhely vagy az állatorvos is. Ezen kívül kérdezhetsz más kutyatulajdonostól, vagy az internetről is. Ha a közelben nincs ilyesmi, szervezz magad. Más kutyatulajdonosokkal egész egyszerű kapcsolatba kerülni. Csak rendezz egy alkalmi találkozót, egy réten vagy egy parkban több kutyával, és hagyjátok, hogy a kutyáitok együtt játszanak.

Szocializáció egy kölyökcsoportban

A csoportokat a kutyák méretének, életkorának, valamint temperamentumának megfelelően kell kialakítani. A kiskutya pozitív szocializációja csak akkor valósul meg, ha megértéssel és empátiával foglalkozol vele. A fiatalabb az idősebb kutyától tanulja meg, hogyan kell helyesen viselkedni. A zaklatást nem szabad engedni. Magától értetődő, hogy a kapcsolatot, más, azonos nemű, felnőtt kutyával fokozatosan kell kialakítani. Mindenesetre, konzultálnod kell egy tapasztalt személlyel, aki időben felismeri és segít elkerülni a túlzott agresszivitást .


Széles körben elterjedt a vélemény, hogy a fiatal kutyák „kölyökkutya védelmet”. élveznek. Ez azonban csak a saját falkájában igaz, más kutyák között nem! A kutyák egymás közötti viselkedése, bizonyos körülmények között rendkívül durvának tűnhet számunkra. Azonban egy fiatal kutyának azt is meg kell tanulnia, hogy nem minden kutya tűri a jelenlétét és játszik vele. Ezért csak akkor engedd meg, hogy kapcsolatba lépjen más kutyákkal, ha a tulajdonosok beleegyeznek, és nem áll fent "sérülésveszély".

A kölyök szocializálása a mindennapos életben

Természetesen vannak olyan kutyák, akik egyszerűen nem szeretik a kölyökkutyákat, és úgy érzik, hogy zavaró a „fiatal zöldfülűek” élénk viselkedése. Gondoskodj róla , hogy a kiskutyád békén hagyja ezeket a "morcos medvéket". Ily módon a kutya azonnal megtanulja, hogy nem minden fajtatárshoz szabad  odamennie, így akár egy durva összezörrenéstől menthetjük meg. Legyél figyelemmel - a kiskutyád is öregszik, és egy nap akár Ő is szintén a "morgó medvék" közé tartozhat ...

Tipp:

Ne engedd, hogy kölyökkutyád véletlenszerűen tudja felvenni kapcsolatot más fajtákkal, előzetesen mindig kérdezd meg gazdáját. Ha a másik kutya barátságos, hadd játsszanak egymással - de póráz nélkül. Így nem lehetnek csúnya gubancok, a kutyád is megtanulja, hogyan kell pórázon sétálni és közben nem játszadozni.

Ezenkívül sajnos még mindig sok kutya van, akik nincsenek megfelelően szocializálva. Ezek a kutyák „teljesen zavartan” reagálnak a más kutyákkal való kapcsolatra. Többnyire nem a fajta teszi szembetűnővé az állatot, hanem szinte mindig az irracionalitás, a megértés hiánya és a gazda mulasztásai. Nagyon fontos, hogy a kutyusod kapcsolatba lépjen más kutyákkal, de ne mindenkivel. Tudatosan döntsünk arról, melyik fajtatárssal engedélyezzük kutyánknak a kapcsolatot.

Szocializáció az emberekkel

Nemcsak azt kell megtanulnia, hogyan viselkedjen más kutyákkal, a kölyökkutyának is meg kell tanulnia, hogyan kell viselkedni az emberekkel szemben. Ez érvényes például csecsemővel vagy kisgyermekkel való találkozásra, mivel ők váratlan cselekedetekkel megijeszthetik a kutyát. Ezért nem szabad őket felügyelet nélkül hagyni. Helytelen lenne megbüntetni a kutyát, ha ilyen esetben morog vagy ugat. Először meg kell ismertetned vele az ilyen helyzeteket és hagyni ezt problémamentesként tárolni a fejében. A hibás pillanatban való büntetés oda vezethet, hogy azt társíthatja a kisgyermekkel és negatív élményként tárolja el. Nagyon empatikusnak kell ebben az esteben lenni és továbbra is kellő figyelmet kell fordítani a kutyára.

A gyermekek kb. 13 éves korig gyakran úgy tekintenek a kutyákra, mint egyenrangú alomtársukra. Remekül játszhatnak együtt, valójában nincs beleszólásuk egymás dolgaiba és semmit sem szabad elvenniük egymástól. A gyerekeket tudatosítani kell ezzel kapcsolatban! A nevelés nagyrészt a szülők felelőssége. Általában egy vagy két falkavezér lehet, akit el fogad kutyánk. Ők felelnek a fiatal kutya szocializációjáért. Ennek megfelelően feladatukat lelkiismeretesen kell ellátniuk, ami általában egy életen át megtérül.

vissza

legutóbbiak

A kölykök szocializációja
Kölyöksarok - kutya
A kölykök szocializációja
A szocializációs időszak alatt a kölykök megtanulják, hogyan kell az emberekkel és más állattokkal viselkedni. Erre az időszakra oda kell figyelni. tovább
Kutyatrükkök
Szabadidő - kutya
Kutyatrükkök
A kutya trükkök tökéletes edzéslehetőséget kínálnak minden évszakban. Sokat nagyon egyszerű elsajátítani. tovább
Artrózis a kutyáknál
Egészség - kutya
Artrózis a kutyáknál
Az artrózis degeneratív ízületi betegség, ami az ízületi porc állandó kopását eredményezi, az általános öregedéshez tartozó kopáson felül. Fizioterápiával javíthatók az izomváltozásokat, illetve a mozgáskoordináció. De a jó étrend a megelőzésben is fontos lehet! tovább
7 tipp... <br>a kutyák ízületi problémái ellen
Egészség - kutya
7 tipp...
a kutyák ízületi problémái ellen
A mozgásszervi betegségek sajnos manapság sok kutyát érintenek. Először a porc elveszíti a vastagságát és rugalmasságát, így az ízületek kevésbé ellenállóak lesznek. Emiatt fennáll a krónikus ízületi gyulladás (artrózis) veszélye. A következő hét tipp segítségével hatékonyabban küzdhetünk az ízületi problémák ellen. tovább
A megfelelő eledel a malinois-nak
Táplálás - kutya
A megfelelő eledel a malinois-nak
A malinois egy erős, aktív kutya, amely magas színvonalú élelmet igényel. Csak fajtának megfelelő étrend mellett tudja elérni a maximális teljesítményét. tovább
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Oktatás - kutya
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Minden kölyök kutyának korán meg kell tanulnia, hogy hol szabad harapni és hol nem. Néhány trükk és következetes megközelítés hozza a kívánt sikert. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!