Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Táplálás - kutya

A megfelelő eledel a malinois-nak
A megfelelő eledel a malinois-nak
A malinois egy erős, aktív kutya, amely magas színvonalú élelmet igényel. Csak fajtának megfelelő étrend mellett tudja elérni a maximális teljesítményét.

A malinois tartása

Senki sem lett ilyen gyorsan ismert! Ez nemcsak a kiváló tulajdonságaira vonatkozik, mint házőrző vagy rendőrkutya, hanem a kutyasport sokféle változatára is. Akár agility, Flyball, Obedience vagy munkakutya sport - a malinois gyakorta győztesként fejezi be a versenyeket. Mivel magas igénybevételhez szükséges testalkattal, intelligenciával és a munkakészség tökéletes kombinációjával rendelkezik. Kitűnően dolgozik, mint rendőr vagy katona kutya, de sikeresen megállja a helyét, mint drogkeresőkutya vagy mentőkutyaként is. Mindezeknek azonban egy jelentős hátránya van: ha nem foglalkozik, és nem fárasztja le malinois-át, előbb vagy utóbb egy elégedetlen kutyája lesz otthon, aki ugató géppé válhat, tönkre tehet dolgokat vagy agresszivitást mutathat. A malinois-nál nincs olyan opció, hogy ne foglalkozzunk vele. Mindenesetre elegendő elfoglaltságot kell számára biztosítanunk. Bárki, aki aktív és van bizonyos tapasztalata a kutyákkal, élvezni fogja a malinoist, mert bizonyítja nekünk, hogy megbízható és életrevaló. Ezt már korábban bizonyította mikor Belgiumban juhászkutyaként foglalkoztatták. A pásztoroknak figyelmes kutyákra volt szükségük a mindig növekedő fürge juhállományukhoz. Így fejlődött a belga juhászkutya, amely 18. és a 19. században valamennyi nyáj és gazdaság udvaráról nélkülözhetetlen volt. A megjelenése másodlagos jelentőségű volt, így változatos kinézetek jelentek meg. A 20. század elején azonban egyértelmű megosztás történt. A belga juhászkutyát négy fajtára osztottuk: a malinois, a laekenois, a tervueren, a groenendael. Mindegyiknek azonosak a standard méretei, csak a szőr szerkezetében és színében különböznek egymástól.

A malinois egészséges táplálása

Egy olyan sportos kutyának, mint a malinois-nak, fajta specifikus táplálékra van szüksége. Ez az erős, nagy teljesítőképességű kutya csak így képes az elé támasztott elvárásoknak eleget tenni. Nagyon fontos, hogy a malinoisnak egy nagy értékű eledelen keresztül biztosítsuk, hogy minden lényeges tápanyaghoz hozzájusson. Ellenkező esetben megnő annak a valószínűsége, hogy a malinois megbetegszik vagy nem képes maximálisan teljesíteni. Bár egy nagyon robusztus fajtáról van szó, a fajtára jellemző betegségek hatással vannak az életminőségére. Ez elsősorban a mozgásszervi rendszert érinti. Ezért fontos, hogy a malinois eledelének kiválasztásánál gondosan járjunk el és kiváló minőségű eledelt kínáljunk számára.

Alapvetően a malinois táplálása nem egy bonyolult dolog. De nem zárható ki, egyéni táplálékkal szembeni összeférhetetlenség előfordulása. Ilyenek lehetnek például az eledelben lévő gabonafélék. A megfelelő eledel kiválasztásával azonban könnyen orvosolni tudjuk ezt a problémát: kutyaeledelünk, mint például a Belcando Adult GF Poultry gabona helyett kiváló minőségű amarántot tartalmaz. Ez az emberiség egyik legősibb haszonnövénye és erőt adó tulajdonságai miatt mindig is a középpontban volt. Ez az eledel a magas hústartalomnak is köszönhetően kiváló lehetőséget biztosít a malinois-nak, hogy fitt és egészséges maradjon.

A malinois eledelének kiválasztása

Aki malinois-t tart, természetesen kiváló minőségű eledellel szeretné kényeztetni, hogy egészséges bundája és erős testalkata legyen. Ezt elérheted szárazeledellel, valamint nedveseledellel vagy ezek kombinációjával. A kutya előélete különböző féle lehet. Hatással van rá például a tenyésztő, ahol a kutya az élete első heteit tölti. Attól függően, hogy száraz vagy nedves eledellel eteti a kölyköket, egy bizonyos irányba kondicionálja őket. A malinois-szal való együttélés első heteiben kiderül, hogy melyik etetési módszer felel meg jobban neki. Mindegy melyik etetési típust választod, a lényeg hogy a malinois fajtának megfelelő, minden fontos tápanyagot tartalmazó legyen. Ebben a tekintetben a kutyaeledelek széles választékát kínálja a Belcando, amely normál vagy fokozott aktivitású kutyák számára alkalmas. Aki sokat foglalkozik a malinois-jával, biciklizik vele, rendszeresen sportoltatja vagy mint munkakutya használja annak szüksége van egy eledelre, amely megfelel a megnövekedett energiaigényeknek: a Belcando Adult Active kifejezetten fokozott aktivitású kutyák számára készült. A könnyen emészthető baromfi mellett értékes omega-3 zsírsavakat és egészséges szentjánoskenyeret tartalmaz, amely fontos létfontosságú anyagokat szolgáltat. A fehérje- és zsírtartalmat az aktív kutya igényéhez igazítottuk, hogy a kitartás és a kondíció javuljon a játék, a sport és a munka során.

Eledel malinois kölyköknek

Minél nagyobb fajta kutyáról beszélünk, annál nagyobb következményei lehetnek, ha nem jól tápláljuk a felnevelés során. A malinois a közepestől akár egészen a nagyméretű fajták közé tartozik, éppen ezért ha nem megfelelően tápláljuk, a mozgásszervi problémák szinte elkerülhetetlenné válnak. Ez nem csak az eledel beltartalmi értékeitől, hanem az adott táplálék mennyiségétől függ. Az eledelüket nem szabad folyamatosan a kölyökkutyák és a fiatalkutyák előtt hagyni. Ugyanis ha túl sokat tudnak enni, megvan a veszélye, hogy túl gyorsan nőnek. Természetellenes növekedés ennek a következménye, amely ízületi problémákhoz vezethet a felnőt kutyánál. A biztonság kedvéért az adagokat ki kell mérni és a kölyök vagy fiatalkutya súlyára is figyelni kell. Kortól, nemtől és aktivitási szinttől függően előfordulhatnak kisebb eltérések az adagokban, ezeket egyénileg kell figyelembe venni. A mennyiség mellett az eledel összetételére is figyelmet kell fordítani. Javaslatunk egy speciális kölyökeledel, amely a kutya ezen növekedési szakaszának igényéhez igazodik. Egy malinois körülbelül 12-14 hónapos korára éri el a felnőtkort. Eddig az életkorig kezdetben kölyökeledellel, 4 hónapos kortól pedig növendék eledellel kell etetni.

Így kell az eledelváltásnak történnie

Ha beszerzel egy malinois kölyökkutyát, a tenyésztő biztosan elmondja neked, mivel etette idáig a kölyköket. Az első napokban amíg megszokja a kölyök az új helyét a régi tápnál kell maradni, mert ilyenkor nagyon sok új behatást éri. Ha már megszokta az új élőhelyét, a táplálásnak is rendben kell lennie. Sajnos nem mindig ez a helyzet. Ennek az oka a kölykök viszonylag érzékeny emésztése; vagy talán az eddig alkalmazott táp is lehet. A Belcando speciálisan hozzáigazított kölyökeledeleket kínál. Különösen jól emészthető és biztosítja a kiegyensúlyozott növekedést. Ezen kívül a felnőtt kutyák számára, számos száraz és nedves eledel áll rendelkezésre.

Tipp: Az eledel váltáskor fontos, hogy ne egyik napról a másikra történjen. Lassan növeld a keverési arányt a régiről az új eledel felé, körülbelül öt napig tartson az átállás. A Belcando kutyaeledel előnye, hogy nemcsak magas elfogadás jellemzi, hanem garantáltan a legjobb összetevőket tartalmazza.

a-megfelelo-eledel-a-malinois-nak-grafikon

Ajánlott napi etetési mennyiség

Kortól és testtömegtől függ a malinois-od száraz eledel ajánlott napi mennyisége. Az itt feltűntetett táblázat a Belcando Adult Dinner termékre vonatkozik, és elsődleges tájékoztatásként szolgál. A te kutyád ajánlott etetési mennyiségét az adott terméken feltüntetett táblázat tartalmazza. Ha a malinois kutyádat a szárazeledel mellett nedvessel is szeretnéd etetni, akkor a nedves eledel mennyiségét 4:1 aránynak (400g nedves eledel 100g száraz eledelnek felel meg) megfelelően le kell vonni az ajánlott napi adagból, hogy a szállított tápanyag mennyisége változatlan maradjon.

a-megfelelo-eledel-a-malinois-nak-tablazat

Ápolás és egészség

A malinois gondozási igénye alacsony. Rövid, sima szőre szinte önmagától tisztul. Elegendő egy kesztyűfésűt a szőr felületén végig húzni, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrt és a korpát. A szőrváltás időszakában gyakrabban kell a kezelést végrehajtanunk, mivel a malinois sűrű aljszőrzettel rendelkezik, és ilyenkor a kihullott szőr mennyisége megnő.

A malinois átlagos életkora viszonylag magas 12 és 15 év között van. Ez többek között a megfelelő táplálástól, ápolástól, valamint a testi és szellemi kihasználtságtól függ. Malinois vásárlásakor győződjél meg arról, hogy a kölyök egy elismert és egészséges tenyészetből származik. Az ˝alkalmi vételben˝ kínált kutyák ritkán kifizetődőek, mert az élet során a felmerült állatorvosi költségek megnövelhetik a vásárlási árat. Többek között fontos arra ügyelni, hogy a tenyésztő figyelembe vette a mozgásrendszerrel kapcsolatos felmerülhető problémákat. A belga juhászkutyák a rossz tenyésztési körülmények miatt gyakran szenvednek csípő és könyök diszpláziában, valamint ízületi gyulladás és spondylosis-ban. Ezeket a betegségeket nagyon nehéz, sőt egyáltalán nem lehet gyógyítani, csak a tüneteket lehet egy kicsit enyhíteni vagy lassítani. A túlsúly egyértelmű hátrány ebben az összefüggésben, ezért ezt minden kutyánál el kell kerülni.

vissza

legutóbbiak

A kölykök szocializációja
Kölyöksarok - kutya
A kölykök szocializációja
A szocializációs időszak alatt a kölykök megtanulják, hogyan kell az emberekkel és más állattokkal viselkedni. Erre az időszakra oda kell figyelni. tovább
Kutyatrükkök
Szabadidő - kutya
Kutyatrükkök
A kutya trükkök tökéletes edzéslehetőséget kínálnak minden évszakban. Sokat nagyon egyszerű elsajátítani. tovább
Artrózis a kutyáknál
Egészség - kutya
Artrózis a kutyáknál
Az artrózis degeneratív ízületi betegség, ami az ízületi porc állandó kopását eredményezi, az általános öregedéshez tartozó kopáson felül. Fizioterápiával javíthatók az izomváltozásokat, illetve a mozgáskoordináció. De a jó étrend a megelőzésben is fontos lehet! tovább
7 tipp... <br>a kutyák ízületi problémái ellen
Egészség - kutya
7 tipp...
a kutyák ízületi problémái ellen
A mozgásszervi betegségek sajnos manapság sok kutyát érintenek. Először a porc elveszíti a vastagságát és rugalmasságát, így az ízületek kevésbé ellenállóak lesznek. Emiatt fennáll a krónikus ízületi gyulladás (artrózis) veszélye. A következő hét tipp segítségével hatékonyabban küzdhetünk az ízületi problémák ellen. tovább
A megfelelő eledel a malinois-nak
Táplálás - kutya
A megfelelő eledel a malinois-nak
A malinois egy erős, aktív kutya, amely magas színvonalú élelmet igényel. Csak fajtának megfelelő étrend mellett tudja elérni a maximális teljesítményét. tovább
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Oktatás - kutya
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Minden kölyök kutyának korán meg kell tanulnia, hogy hol szabad harapni és hol nem. Néhány trükk és következetes megközelítés hozza a kívánt sikert. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!