Tappancs Tippek Blog

Tappancs Tippek blog

Táplálás - kutya

A megfelelő eledel a malinois-nak
A megfelelő eledel a malinois-nak
A malinois egy erős, aktív kutya, amely magas színvonalú élelmet igényel. Csak fajtának megfelelő étrend mellett tudja elérni a maximális teljesítményét.

A malinois tartása

Senki sem lett ilyen gyorsan ismert! Ez nemcsak a kiváló tulajdonságaira vonatkozik, mint házőrző vagy rendőrkutya, hanem a kutyasport sokféle változatára is. Akár agility, Flyball, Obedience vagy munkakutya sport - a malinois gyakorta győztesként fejezi be a versenyeket. Mivel magas igénybevételhez szükséges testalkattal, intelligenciával és a munkakészség tökéletes kombinációjával rendelkezik. Kitűnően dolgozik, mint rendőr vagy katona kutya, de sikeresen megállja a helyét, mint drogkeresőkutya vagy mentőkutyaként is. Mindezeknek azonban egy jelentős hátránya van: ha nem foglalkozik, és nem fárasztja le malinois-át, előbb vagy utóbb egy elégedetlen kutyája lesz otthon, aki ugató géppé válhat, tönkre tehet dolgokat vagy agresszivitást mutathat. A malinois-nál nincs olyan opció, hogy ne foglalkozzunk vele. Mindenesetre elegendő elfoglaltságot kell számára biztosítanunk. Bárki, aki aktív és van bizonyos tapasztalata a kutyákkal, élvezni fogja a malinoist, mert bizonyítja nekünk, hogy megbízható és életrevaló. Ezt már korábban bizonyította mikor Belgiumban juhászkutyaként foglalkoztatták. A pásztoroknak figyelmes kutyákra volt szükségük a mindig növekedő fürge juhállományukhoz. Így fejlődött a belga juhászkutya, amely 18. és a 19. században valamennyi nyáj és gazdaság udvaráról nélkülözhetetlen volt. A megjelenése másodlagos jelentőségű volt, így változatos kinézetek jelentek meg. A 20. század elején azonban egyértelmű megosztás történt. A belga juhászkutyát négy fajtára osztottuk: a malinois, a laekenois, a tervueren, a groenendael. Mindegyiknek azonosak a standard méretei, csak a szőr szerkezetében és színében különböznek egymástól.

A malinois egészséges táplálása

Egy olyan sportos kutyának, mint a malinois-nak, fajta specifikus táplálékra van szüksége. Ez az erős, nagy teljesítőképességű kutya csak így képes az elé támasztott elvárásoknak eleget tenni. Nagyon fontos, hogy a malinoisnak egy nagy értékű eledelen keresztül biztosítsuk, hogy minden lényeges tápanyaghoz hozzájusson. Ellenkező esetben megnő annak a valószínűsége, hogy a malinois megbetegszik vagy nem képes maximálisan teljesíteni. Bár egy nagyon robusztus fajtáról van szó, a fajtára jellemző betegségek hatással vannak az életminőségére. Ez elsősorban a mozgásszervi rendszert érinti. Ezért fontos, hogy a malinois eledelének kiválasztásánál gondosan járjunk el és kiváló minőségű eledelt kínáljunk számára.

Alapvetően a malinois táplálása nem egy bonyolult dolog. De nem zárható ki, egyéni táplálékkal szembeni összeférhetetlenség előfordulása. Ilyenek lehetnek például az eledelben lévő gabonafélék. A megfelelő eledel kiválasztásával azonban könnyen orvosolni tudjuk ezt a problémát: kutyaeledelünk, mint például a Belcando Adult GF Poultry gabona helyett kiváló minőségű amarántot tartalmaz. Ez az emberiség egyik legősibb haszonnövénye és erőt adó tulajdonságai miatt mindig is a középpontban volt. Ez az eledel a magas hústartalomnak is köszönhetően kiváló lehetőséget biztosít a malinois-nak, hogy fitt és egészséges maradjon.

A malinois eledelének kiválasztása

Aki malinois-t tart, természetesen kiváló minőségű eledellel szeretné kényeztetni, hogy egészséges bundája és erős testalkata legyen. Ezt elérheted szárazeledellel, valamint nedveseledellel vagy ezek kombinációjával. A kutya előélete különböző féle lehet. Hatással van rá például a tenyésztő, ahol a kutya az élete első heteit tölti. Attól függően, hogy száraz vagy nedves eledellel eteti a kölyköket, egy bizonyos irányba kondicionálja őket. A malinois-szal való együttélés első heteiben kiderül, hogy melyik etetési módszer felel meg jobban neki. Mindegy melyik etetési típust választod, a lényeg hogy a malinois fajtának megfelelő, minden fontos tápanyagot tartalmazó legyen. Ebben a tekintetben a kutyaeledelek széles választékát kínálja a Belcando, amely normál vagy fokozott aktivitású kutyák számára alkalmas. Aki sokat foglalkozik a malinois-jával, biciklizik vele, rendszeresen sportoltatja vagy mint munkakutya használja annak szüksége van egy eledelre, amely megfelel a megnövekedett energiaigényeknek: a Belcando Adult Active kifejezetten fokozott aktivitású kutyák számára készült. A könnyen emészthető baromfi mellett értékes omega-3 zsírsavakat és egészséges szentjánoskenyeret tartalmaz, amely fontos létfontosságú anyagokat szolgáltat. A fehérje- és zsírtartalmat az aktív kutya igényéhez igazítottuk, hogy a kitartás és a kondíció javuljon a játék, a sport és a munka során.

Eledel malinois kölyköknek

Minél nagyobb fajta kutyáról beszélünk, annál nagyobb következményei lehetnek, ha nem jól tápláljuk a felnevelés során. A malinois a közepestől akár egészen a nagyméretű fajták közé tartozik, éppen ezért ha nem megfelelően tápláljuk, a mozgásszervi problémák szinte elkerülhetetlenné válnak. Ez nem csak az eledel beltartalmi értékeitől, hanem az adott táplálék mennyiségétől függ. Az eledelüket nem szabad folyamatosan a kölyökkutyák és a fiatalkutyák előtt hagyni. Ugyanis ha túl sokat tudnak enni, megvan a veszélye, hogy túl gyorsan nőnek. Természetellenes növekedés ennek a következménye, amely ízületi problémákhoz vezethet a felnőt kutyánál. A biztonság kedvéért az adagokat ki kell mérni és a kölyök vagy fiatalkutya súlyára is figyelni kell. Kortól, nemtől és aktivitási szinttől függően előfordulhatnak kisebb eltérések az adagokban, ezeket egyénileg kell figyelembe venni. A mennyiség mellett az eledel összetételére is figyelmet kell fordítani. Javaslatunk egy speciális kölyökeledel, amely a kutya ezen növekedési szakaszának igényéhez igazodik. Egy malinois körülbelül 12-14 hónapos korára éri el a felnőtkort. Eddig az életkorig kezdetben kölyökeledellel, 4 hónapos kortól pedig növendék eledellel kell etetni.

Így kell az eledelváltásnak történnie

Ha beszerzel egy malinois kölyökkutyát, a tenyésztő biztosan elmondja neked, mivel etette idáig a kölyköket. Az első napokban amíg megszokja a kölyök az új helyét a régi tápnál kell maradni, mert ilyenkor nagyon sok új behatást éri. Ha már megszokta az új élőhelyét, a táplálásnak is rendben kell lennie. Sajnos nem mindig ez a helyzet. Ennek az oka a kölykök viszonylag érzékeny emésztése; vagy talán az eddig alkalmazott táp is lehet. A Belcando speciálisan hozzáigazított kölyökeledeleket kínál. Különösen jól emészthető és biztosítja a kiegyensúlyozott növekedést. Ezen kívül a felnőtt kutyák számára, számos száraz és nedves eledel áll rendelkezésre.

Tipp: Az eledel váltáskor fontos, hogy ne egyik napról a másikra történjen. Lassan növeld a keverési arányt a régiről az új eledel felé, körülbelül öt napig tartson az átállás. A Belcando kutyaeledel előnye, hogy nemcsak magas elfogadás jellemzi, hanem garantáltan a legjobb összetevőket tartalmazza.

a-megfelelo-eledel-a-malinois-nak-grafikon

Ajánlott napi etetési mennyiség

Kortól és testtömegtől függ a malinois-od száraz eledel ajánlott napi mennyisége. Az itt feltűntetett táblázat a Belcando Adult Dinner termékre vonatkozik, és elsődleges tájékoztatásként szolgál. A te kutyád ajánlott etetési mennyiségét az adott terméken feltüntetett táblázat tartalmazza. Ha a malinois kutyádat a szárazeledel mellett nedvessel is szeretnéd etetni, akkor a nedves eledel mennyiségét 4:1 aránynak (400g nedves eledel 100g száraz eledelnek felel meg) megfelelően le kell vonni az ajánlott napi adagból, hogy a szállított tápanyag mennyisége változatlan maradjon.

a-megfelelo-eledel-a-malinois-nak-tablazat

Ápolás és egészség

A malinois gondozási igénye alacsony. Rövid, sima szőre szinte önmagától tisztul. Elegendő egy kesztyűfésűt a szőr felületén végig húzni, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrt és a korpát. A szőrváltás időszakában gyakrabban kell a kezelést végrehajtanunk, mivel a malinois sűrű aljszőrzettel rendelkezik, és ilyenkor a kihullott szőr mennyisége megnő.

A malinois átlagos életkora viszonylag magas 12 és 15 év között van. Ez többek között a megfelelő táplálástól, ápolástól, valamint a testi és szellemi kihasználtságtól függ. Malinois vásárlásakor győződjél meg arról, hogy a kölyök egy elismert és egészséges tenyészetből származik. Az ˝alkalmi vételben˝ kínált kutyák ritkán kifizetődőek, mert az élet során a felmerült állatorvosi költségek megnövelhetik a vásárlási árat. Többek között fontos arra ügyelni, hogy a tenyésztő figyelembe vette a mozgásrendszerrel kapcsolatos felmerülhető problémákat. A belga juhászkutyák a rossz tenyésztési körülmények miatt gyakran szenvednek csípő és könyök diszpláziában, valamint ízületi gyulladás és spondylosis-ban. Ezeket a betegségeket nagyon nehéz, sőt egyáltalán nem lehet gyógyítani, csak a tüneteket lehet egy kicsit enyhíteni vagy lassítani. A túlsúly egyértelmű hátrány ebben az összefüggésben, ezért ezt minden kutyánál el kell kerülni.

vissza

legutóbbiak

Kutyával étterembe: Hogyan látogassuk a vendéglátóhelyeket?
Oktatás - kutya
Kutyával étterembe: Hogyan látogassuk a vendéglátóhelyeket?
Az ember legjobb barátja az élet majdnem minden területébe integrálódik, mindenhol ott kell lennie, ahol csak lehetséges. Természetesen ez vonatkozik egy étterembe tett látogatásra vagy egy spontán találkozásra is kedvenc kávézónkban. tovább
Utazás kutyával
Szabadidő - kutya
Utazás kutyával
A kutyával való nyaralás olyan könnyű lehet: ha a bőröndünk és négylábú barátunk az autóban van már indulhatunk is vidékre. tovább
Túrázás kutyával
Szabadidő - kutya
Túrázás kutyával
Amikor többről lehet szó, mint mindig ugyan azon az útvonalon sétálni: tovább
A kölykök szocializációja
Kölyöksarok - kutya
A kölykök szocializációja
A szocializációs időszak alatt a kölykök megtanulják, hogyan kell az emberekkel és más állattokkal viselkedni. Erre az időszakra oda kell figyelni. tovább
Kutyatrükkök
Szabadidő - kutya
Kutyatrükkök
A kutya trükkök tökéletes edzéslehetőséget kínálnak minden évszakban. Sokat nagyon egyszerű elsajátítani. tovább
Artrózis a kutyáknál
Egészség - kutya
Artrózis a kutyáknál
Az artrózis degeneratív ízületi betegség, ami az ízületi porc állandó kopását eredményezi, az általános öregedéshez tartozó kopáson felül. Fizioterápiával javíthatók az izomváltozásokat, illetve a mozgáskoordináció. De a jó étrend a megelőzésben is fontos lehet! tovább
7 tipp... <br>a kutyák ízületi problémái ellen
Egészség - kutya
7 tipp...
a kutyák ízületi problémái ellen
A mozgásszervi betegségek sajnos manapság sok kutyát érintenek. Először a porc elveszíti a vastagságát és rugalmasságát, így az ízületek kevésbé ellenállóak lesznek. Emiatt fennáll a krónikus ízületi gyulladás (artrózis) veszélye. A következő hét tipp segítségével hatékonyabban küzdhetünk az ízületi problémák ellen. tovább
A megfelelő eledel a malinois-nak
Táplálás - kutya
A megfelelő eledel a malinois-nak
A malinois egy erős, aktív kutya, amely magas színvonalú élelmet igényel. Csak fajtának megfelelő étrend mellett tudja elérni a maximális teljesítményét. tovább
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Oktatás - kutya
Ha a kölyök kutya harap - mit tehetek?
Minden kölyök kutyának korán meg kell tanulnia, hogy hol szabad harapni és hol nem. Néhány trükk és következetes megközelítés hozza a kívánt sikert. tovább
Hírlevél
Aktuális akciókról és hasznos információkról értesülhet. Iratkozzon fel hírlevelünkre!